Olej sezamowy – działanie

Olej sezamowy nie jest specjalnie popularny na polskim rynku, co z pewnością wkrótce się zmieni ze względu na jego właściwości zdrowotne oraz lecznicze, a także możliwość szerokiego wykorzystania w kuchni. Sam sezam znany jest rośliną oleistą, która znana jest ludziom od tysięcy lat. Prawdopodobnie jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, tak więc jego właściwości znane były już starożytnym. Jest świetnym źródłem białka, tłuszczów oraz błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli roślinnych, a także minerałów: m.in. wapnia, żelaza, potasu, fosforu, witamin, kwasu foliowego. Należy pamiętać, że maksymalną zawartość korzystnych składników zapewni nam tylko olej tłoczony na zimno, pozyskany z surowych ziaren sezamu.

Właściwości zdrowotne i lecznicze

Powszechne jest stwierdzenie, że olej sezamowy ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości lignanów, które nie tylko wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, ale także regulują wydzielanie hormonów przez organizm. Pomaga to zapobiec nowotworom jajników, piersi oraz prostaty. Ze względu na dużą zawartość żelaza odpowiedni jest także dla osób zmagających się z anemią, obniża poziom złego cholesterolu, działa kojąco na podrażnienia skóry wywołane oparzeniami lub otarciami. Ułatwia również usunięcie z organizmu toksyn pojawiających się po zatruciu alkoholem. Ciekawym działaniem oleju sezamowego jest także zwalczanie objawów stresu. Jest to możliwe dzięki magnezowi, którego niedobór może spowodować depresję, znużenie czy problemy z koncentracją.

Olej sezamowy – naturalny kosmetyk

W oleju sezamowym zawarte są duże ilości cynku, który pobudza produkcję kolagenu. Wspomaga więc regenerację włosów, skóry i paznokci. Może być także używany jako kosmetyk do demakijażu – na cerę oddziałuje kojąco, oczyszczająco i ujędrniająco. Co ciekawe, wykorzystany może być także w celu wybielania zębów (podobnie jak np. olej kokosowy). Zabieg taki, tzw. oil pulling, polega na płukaniu jamy ustnej olejem, co redukuje występowanie bakterii Streptococcus mutans, które wpływają na żółknięcie zębów i powstawanie niechcianej próchnicy. Dobrze wpływa też na dziąsła i śluzówkę.

Wykorzystanie oleju sezamowego w kuchni

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowym i smacznym składnikiem kulinarnym może być olej sezamowy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich past, sałatek i mięs dzięki delikatnemu, ale specyficznemu orzechowemu aromatowi. Należy jednak pamiętać, że nie jest odpowiedni do smażenia – podgrzany spala się bardzo szybko, nie powinno się więc go rozgrzewać do temperatury wyższej niż 70 stopni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *